Kiszenie kapusty
2 grudnia 2021
Podczas listopadowych zajęć gr. 6 miała okazję zapoznać się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego w Polsce warzywa, jakim jest kapusta.
Dzieci dowiedziały się, iż kiszona kapusta i sok z niej zawierają dużo witamin i minerałów, które są niezbędne, by nasz organizm dobrze funkcjonował. Dzieci miały okazję poznać kapustę niemal wszystkimi zmysłami: wzrokiem, smakiem, węchem i dotykiem. Dowiedziały się również, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę. W dalszej części zajęć dzieci przy użyciu tablicy interaktywnej zapoznały się z instrukcją obrazkową kiszenia kapusty. Nie zapomniały też o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania kolejnych czynności. Poszatkowaną kapustę i startą marchew ugniatały dodając soli i kminku w małych miseczkach aż kapusta puściła sok a następnie wrzucały do przygotowanego w tym celu garnka kamiennego. Po napełnieniu naszą kamionkę odstawiliśmy w ciepłe miejsce tak aby mógł dokonać się proces fermentacji.